Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Великата китайска стена - най-дългото крепостно укрепление в света! (част първа)
Цветан Бакърджиев - 13 Ноември 2003

Един от най-жестоките управници на Китайската империя бил император Шихуанди. За 11 години царуване той създал империя с жестоко, но ефективно управление.


Стената била построена, за да отреже пътя на завоевателите към богатствата на Китайската империя.
     Великата китайска стена е най-дългото крепостно укрепление в целия свят. Стената, наподобяваща извитото туловище на дракон, се простира на дължина 6400 км. Тя е била строена в продължение на 2100 години и по нейното изграждане работили милиони войници и работници. Според историческите източници през VII-ми век, само за десет дни, по време на строежа на стената, загинали 500 000 човека.

     Гигантското крепостно съоръжение било построено, за да отреже пътя на завоевателите и авантюристите към богатствата и загадките на Китайската империя. Заради размерите си Великата китайска стена започва да бъде наричана осмото чудо на света.

     Историята на Великата Китайска стена започва през V-ти век. Това било времето, когато след разпадането на единната китайска държава Чжоу се появили няколко различни царства.



Само за десет дни, по време на строежа на стената, загинали 500 000 човека.
     Защитавайки се един от друг през този период, различните държавници започнали да строят отбранителни стени. В северните провинции Цин Чжоу и Ян започнали да се копаят ровове и да се укрепяват границите, за да са предотвратят набези от живеещите в северните степи монголски пълчища.

     Един от най-жестоките управници на Китайската империя бил император Шихуанди. За 11 години царуване той създал империя с жестоко, но ефективно управление. Шихуанди създал мрежа от пътища и водел строг отчет на жителите на империята.

     По негова заповед, за защита на северната граница на империята, стената била съединена с вече съществуващи отбранителни съоръжения. 300 000-ната армия, както и милиони наемни работници и затворници, осъдени на каторга, се захванали със строежа на Великата китайска стена.

     Били построени гигантски кули, в които на стража можели да стоят от 30 до 50 войници. По нея можели да се движат шест реда конници. През всеки 180 метра имало разположени стълби.




последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

merk
19 Jan, 2012 | 21:37

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhggggggggggggggggggggggggfffffffffffffffffffffdddddddddddddddddddssssssssssssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaaaa

merk
19 Jan, 2012 | 21:37

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhggggggggggggggggggggggggfffffffffffffffffffffdddddddddddddddddddssssssssssssssssssssssssaaaaaaaaaaaaaaaaa

kalin
19 Jan, 2012 | 21:32

kvo staa pich

kalin
19 Jan, 2012 | 21:31

taq stena e mnago qka i az se opitah da q napravq na minekraft no ne stana

горският
26 Feb, 2010 | 22:36

горска китайска стена


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.