Династия Хан
中国国际广播电台
 

    Династия Западен Хан е основана от Лю Бан през 206 година преди новата ера. Столицата на империята е Чанган. Династията завършва през 8 година на нашата ера.

   Лю Бан 7 години е на власт. Той засилва диктатурата, публикува редица постановки за укрепване на властта си. През 159 година преди новата ера, Лю Бан почива и Гуй наследи императорския пост, но цялата власт вече е в ръцете на Лю Джи -- императрицата на бившия император Лю Бан.

    Тя е една от малобройните жени-владетел в историята на Китай. От 183 до 143 година, благодарение на мерките на императорите Уен и Джин за намаляване на данъците, икономиката на империята се развива успешно. Историците наричат този период за „управлението от Уен и Джин”.

    В резултат на „управлението от Уен и Джин” държавната мощност на империята Хан засилва очевидно. През 141 година преди новата ера, императорът У изпрати своите генерали Уейчин и Хуо Чубин да изгони националното малцинство Шунну.

    В резултат на това е разширена територията на империята и гарантирано развитието на културата и икономиката в северните райони. В последните си години, императорът У спре войните и се стреми към развитието на селското стопанство.

По време на императорите Джао и Шюан, династия Западен Хан става могъща. Местните сили също се развиват, което сериозно пречи на управлението на империята. През 8 година на новата ера, Ван Ман превзема императорския пост и завършва династия Западен Хан.

По време на династия Западен Хан, политическата обстановка е стабилна и икономиката се развива. Това дава възможност за развитието на занаятчийство, търговията, изкуството и науката. В резултат на развитието на науката, производствената ефективност на металургията и конфекцията се повишават.

Династия Източен Хан е основана от Лю Сю, и съществува от 25 до 220 година на новата ера.

През 25 година новата ера, с помощта на Зелените войски, Лю Сю свали Ван Ман и възстанови империя Хан, наречена Източен Хан. Следващата година Лю Сю анулира политиката на Ван Ман, и предприема мерки за подобряване на управленческата система, за стабилизиране на живота на народа. През първия век на нашата ера, е възстановена мощността на империя Хан. Този период е наречен от историци „възраждане на Хан”.

В първите години на Източен Хан, обстановката в империята се стабилизира, и в икономическо, културно и научнотехническо отношение, Източен Хан подобри нивото на Западен Хан. През 105 година на нашата ера, Цай Лун подобри технологията за производството на хартия. В областта на науката, Джан Хън изобрети апаратура за прогноза на земетресение и други оборудвания, а лекарят от Източен Хан – Хуа Туо е първият в света, който употребява упойка при операция.