Източните дракони

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k887
Източните дракони

В източните страни вярата в съществуването на драконите е силна и днес. В най-голяма степен това се отнася за Китай, Тибет, Япония и за Корея.

В Китай легендите за драконите разказват за летящи същества, които живеели там преди пет хиляди години.

Китайците са се покланяли на дракона и са го почитали от времената на дълбоката древност, и постепенно образът на дракона е заел централно място в митовете на Китай.

Има много запазени предания за това, как в двора на владетелите на Китай е имало дракони. Разказват се легенди за появата на бял свят на владетели и герои в резултат на любовта между жена и дракон.

Има легенда, че прародителката на всички хора е Нюй-Ва, жената-дракон. В Китай драконите символизират благородство и доблест и се смятат за мъдри същества, които знаят тайните на магията.

В „Книгата на промените” йероглифът с изображение на дракон означава „мъдрец”. Драконите са покровители на природните явления и стихии. Има не само добри, но и лоши дракони.

В много легенди се разказва за дракон, който искал да му донасят млади момичета. Според прочутото произведение на китайския писател У Ченен „Пътешествие на Запад”, драконът е същество, което може да променя размера си.

В продължение на дълги векове драконът е бил имперски символ. Тронът на императора се е наричал Трон на Дракона, а лицето на императора – Лицето на Дракона.

Когато някой император умирал, казвали, че той е отлетял на небето върху гърба на дракон. Китайският дракон има рога и люспи, а в устата му има перла, в която се крие силата му.

Водните дракони, които са огнедишащи, обединяват студеното водно начало и горещото огнено начало. Драконът може да владее едновременно четирите стихии – земя, въздух, огън, вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
42
32
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Маркизата
Маркизата
19.06.2013 22:51
Ами феникса и дракона ??! тц тц тц добре добавили сте легендата за жената и дракона но къде е феникса и къде е описано че дракона се влюбва във феникса?!
0
4
анонимен/а
анонимен/а
04.01.2012 19:07
много хубава статия.Понякога си мисля дали драконите въобще изглеждат така както си ги представят другите.
1
0