Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изгубените китайски пирамиди

Изгубените китайски пирамиди

AdminAdmin
Администратор
659325
Пирамиди

Дълбоко във вътрешността на Китай, в близост до древната столицата Ксиян се намират поредица от пирамидални могили, почти неизвестни извън страната.

Интересът към китайските пирамиди значително се увеличава през 1994 г. с публикуването на книгата на Хартвиг Хаусдорф Бялата пирамида, в която той накратко описва своите пътувания през Китай в търсене на легендарната голяма бяла пирамида.

Първоначалният източник за твърденията на Хаусдорф за съществуването на бяла пирамида е книгата на Брус Кати Мост към вечността(1983), в която Кати разказва историята на пилота от американските военновъздушни сили Джеймс Гузман. По време на Втората световна война Гузман е бил на рутинна мисия и е летял между Индия и Китай, когато са се появили проблеми в двигателя, които са го принудили да слезе до по-ниска надморска височина и тогава той забелязва огромна чисто бяла пирамида, като че ли направена от кристал.

Друга история разказва за полковник Морис Шиън, директор за Далечния изток на Trans World Airline, който също твърди, че е видял пирамида, която прави Египетските да изглеждат като джуджета пред нея, а именно такава с 1000 фута височина и ширина 1500 фута.

Шиън определя местонахождението на пирамидата в края на дълга недостъпна долина в подножието на планина Кин Линг около 40 мили югозападно от Ксиян. До основната пирамида, той разказва, че се намира и друга по-малка пирамида, а в края на долината са разположени стотици малки надгробни могили.

В търсене на отговор на загадката къде точно се намира голямата бяла пирамида щателно се изследват сателитни снимки и съответно структурните образувания в местността до Ксиян.

Китай

Една от най-големите пирамиди, забележима и на сателините снимки в района на Ксиян, е Маолинг мавзолей, която въпреки покрита до известна степен от короните на млади дървета, е все още впечатляваща гледка. В близост до нея са разположени малки надгробни могили с различни форми и конфигурации.

За разлика от пирамидите на Египет с техните внимателно вкопани и монтирани камъни, Маолинг мавзолей се състои от плътно сбита почва. Той е най-големият и най-впечатляващ от 11-те западни имперски мавзолеи и е лобното място на император Лиу Чи, царувал от 157-87 г. пр. Хр, от което следва, че гробница е на над 2000 години.

Китайската историята разказва, че са били необходими 53 години за построяването на гробницата и напълването ѝ със скъпоценни предмети.

В близост е разположена и надгробната могила на император Кин Ши Хуанг, който обединява страната през 221 г. пр. Хр. Историята разказва, че всички занаятчии, които са работили по строителството на гробницата, са били убити, за да се защити нейната тайна, която и до днес остава неразкрита.

Смята се, че мавзолеят на Кин Ши Хуанг е бил с почти 330 фута височина, но с времето се е смалил до 150 фута. От север на юг надгробната могила е дълга близо 1700 фута, а от изток на запад е с дължина малко под 1600 фута. Тези мерки надвишават мерките на Великата пирамида в Египет.

Поради факта, че гробницата на Кин Ши Хуанг е леко наклонена в страни и още повече изкривена от плътно покриващите я дървета, Маолинг мавзолей остава по-впечатляваща от двете могили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
41
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Аз
Аз
04.04.2014 09:40
В Китай има пирамиди ,но по незнайни причини китайското правиелство забранява всякакъв достъп до тях.Преди години е допуснат само един американски журналис,който успява да ги заснеме от далече.След това могилата е заселена с гора ,за да може след години,когато порасне да се скрие изцяло от поглед от горе.НЕ е известна причината за това тайнство.
3
0
madmax
madmax
30.03.2013 15:23
Сьщата работа като пирамидите в Босна до градчето Високо. Защото разкритията за тези пирамиди, които са над 34000 годони преобрьщата историята за света и човечеството надолу с главата и много учени трябва да си хвьрлят димломите и титлите. освен това пирамидите в Египет са отдавна празни и недействащи , докато тези в Босна са активирани и разпрьскват енергия, затова и всяка година там и в сеседната местност , кьдето се явява всеки месец Дева Мариа се стичат милиони поклонници но никьде по медиите не се сьобщава- всичко се потушава.
6
0
мишо
мишо
26.06.2012 06:29
Аз също съм чел за голямата бяла пирамида.Чудно е защо до сега китайците не са я използвали да се похвалят.И защо световни учени не се опитат да я посетят, и да информират човечеството .
3
0