Най-влиятелните фамилии в света - династията Мин

Най-влиятелните фамилии в света - династията Мин

Най-влиятелните фамилии в света - династията Мин

"Джу" е фамилното име на императорите от династията Мин. Името й буквално е избрано от първия император от династията Хуну (на снимката горе). То означава"Брилянт". Династията Мин управлява Китай от 1368 г. до 1644 г., след колапса на монголската ръководна династия Юан. Управлението на Мин е запомнено като една от най-великите епохи на нормалното функциониране на правителството и социална стабилност в човешката история". Това е последната династия в Китай, управлявана от етнически ханове. 

Столицата на Мин - Пекин през 1644 г. е превзета в бунт, воден от Ли Дзъчън, а малко по-късно там се утвърждава манджурската династия Цин, местни владетели, лоялни към династията Мин и наричани с общото наименование Южна Мин, се задържат в различни части на страната до 1662 година.

При управлението на Мин, Китай изгражда силен военен флот и едномилионна постояннодействаща армия. Макар че частната презморска търговия и дори официлни трибутарни мисии да съществуват и през предходните периоди, трибутарният флот, воден от мюсюлманският евнух Джън Хъ надхвърля по своите мащаби всички подобни дотогавашни начинания. В страната се реализират огромни строителни проекти, като възстановяването на Великия канал и Великата стена и създаването на Забранения град. Оценките за населението на империята на Мин варират между 160 и 200 милиона души.

През 16 век в стимул за икономиката на империята на Мин се превръща търговията с португалците, испанците и нидерландците. Китай се включва в новата глобална търговия на стоки, животни и земеделски култури, станала известна като Колумбов обмен.  Династията Мин често се разглежда като най-висока точка в китайската цивилизация, както и като управление, в което са се появили първите признаци на капитализма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ