Тайните на китайското изкуство за изработване на ветрила и чадъри разкрива изложба в зала 4 на НДК. Посетителите ще видят 155 експоната - 80 ветрила, 49 поставки за ветрила и 24 чадъра, изработени в стилистиката на различни класически образци. Откриването е на 20 май от 18.00 ч., съобщиха организаторите.

Изложбата "Традиционно изкуство за изработване на ветрила и чадъри Ханчжоу" е в рамките на Салона на изкуствата и ще продължава до 10 юни. Организирана е в партньорство с
посолството на Китай у нас.

От древни времена ветрилата в Китай са произведения на националното изкуство. Първите ветрила са от епохата на Шан и Чжоу - отпреди повече от 3000 години. С развитието на изкуството за изработване на ветрила са се появили 400-500 различни видове -  хартиени, копринени, от палмови листа, пера, бамбук, слама.

Всеки вид е имал свое предназначение. Формата на ветрилата също е разнообразна - квадратни, кръгли, с форма на цветче на слива, на дива ябълка или слънчоглед.

Една от отличителните особености на китайското ветрило е традицията то да се украсява с рисунки или с поетически текстове. Знаменити китайски художници и калиграфи са рисували и
са писали върху ветрила, благодарение на което много шедьоври са се съхранили до наши дни. Така китайските ветрила стават уникални изделия, които обединяват различни изкуства и занаяти - живопис, графика, поезия, калиграфия, дърворезба. Изкуството на ветрилата е неотменима част от традиционната китайска култура. Китай се смята за царство на изработката на ветрилаотбелязват организаторите.

Дължината на всяко ветрило обикновено е един чи (приблизително 1/3 м ), а теглото му не превишава няколко грама. Най-популярните ветрила в Китай са сгъваемите. Те са удобни и
елегантни. Ханчжоу е най-известното място, където се изработват сгъваеми ветрила. Пръчиците на тяхната конструкция обикновено се правят от ценни материали. Сред прекрасните образци са китайските ветрила от черна хартия, сандалово дърво и слонова кост.

Първите чадъри в Китай са се появили преди 4000 години. Конструкцията не е претърпявала сериозни изменения, но разновидностите и функциите на чадъра са се увеличавали и
усъвършенствали. В Китай още от древността той широко се е използвал и на оперната сцена, при изпълнение на песни и танци, както и в акробатически спектакли, припомнят познавачи.